Mse otthona

Élem az életem, néha morgolódok

Álláshirdetés

Posted By mse on October 30, 2006

A saját kis “zsebcégem” megtelt melóval, így keresnünk kellett egy rendszergazdát B mellé. Közel 20 önéletrajzot kaptam. Lehet, hogy gonosz vagyok, de némelyiken sírva kacagtam. Pl. az egyikük esszé formában leírta, hogy ő igazából humán beállítottságú, és az XY egyetem jogi karára jelentkezett, ahova nem vették fel, majd újra próbálkozott, de akkor se vették fel. Aztán ez a humán beállítottságú ember elment egy rendszerinformatikus tanfolyamra, aminek elvégzése után késznek érzi magát a feladatra. Ez eddig csak szimplán siralmas… az igazi sírvaröhögés akkor következett, amikor kiderült, hogy van ám gyakorlata is, mégpedig rakáros, könyvesbolti eladó, ill. bárpultos… könyörgöm… ha rendszergazdai állásra jelentkezik valaki, akkor ezt miért írja be, hmm?

A többi CV 75%-a is ilyesmi volt. Ez egyszerűen elkeserítő. Az a kedvenc indokom, hogy “gyerek korom óta van otthon számítógép, úgyhogy biztosan alkalmas vagyok a feladat betöltésére”. Mitől???? Anyatejjel szopta a tudást? Nincs ilyen… NINCS!!!

Az informatikus nem attól informatikus, mert elvégez valami nevetséges tanfolyamot, ahol a pénzéért kap valami papírt, ami arra sem alkalmas, hogy a seggét kitörölje vele. Attól sem lesz informatikus valaki, ha tudja, hogy hol a power gomb. De attól se, ha intelligens fejjel odaáll a felhasználóhoz, és bármely hibára azt a megoldást szajkózza, hogy “indítsd újra a gépet, attól jó lesz”.

Írok még CV hibákat:

 • ékezet és space az önéletrajz fájlnevében
 • vicces e-mail cím megjelölése az elérhetőségeknél (Alapvetően komolytalan ember vagyok, de tudom, hogy mikor kll komolynak lennem. A picimaci@gumimaci.hu típusú címek nem valók CV-be!)
 • a word, excel stb. programok ismerete nem jogosít fel rendszergazdai állás betöltésére
 • helyesírási hibák tömkelege (legalább most az egyszer nézesd át, amit írtál)
 • Jon Arbuckle néven e-mail küldése… (pedig szeretem Garfieldot)

Végül a hosszas válogatás után 3 embert behívtunk. Mindhármukkal elbeszélgettünk egy kicsit. Meséltem a cégről, B mesélt a feladatról, aztán a delikvens mesélt magáról. Időnként belekérdeztem… Végül kitöltettünk mindegyikükkel egy pár kérdéses win/unix tesztet.
Az első emberkével két gond volt. Az egyik, hogy a tudása enyhén hiányos volt, amit a CV-ből is láttam, de miért ne adjak neki lehetőséget arra, hogy megtanulja a dolgokat, ha amúgy az derült ki róla, hogy az alaptudása megvan. A másik gond sokkal nagyobb volt. Csendes és visszahúzódó volt, ami hatalmas hátrány olyan esetben, ha ügyfelekhez kell kijárni. Az ilyen embereket megeszik reggelire/ebédre/vacsorára. Ha meglett volna a tudása a melóhoz, akkor sem alkalmaztam volna, mert komolyan féltettem volna.
A második ember volt a favoritunk az önéletrajza alapján. Fiatal főiskolás, határozott fellépéssel, tökéletes CV-vel… Na de aztán jöttek a tesztkérdések. A teszt során nem arra voltam kíváncsi, hogy mindent tökéletesen tud-e, hanem arra, hogy 1. ha valamit nem tud, akkor megpróbálja-e betippelni, vagy elismeri-e, hogy ezt neki még meg kell tanulnia, 2. télleg megvan-e az az alaptudása, amire lehet építeni akár menetközbeni tanulással, 3. mennyire igaz az, amit a CV-jében leírt. Nos ez az emberke csúnyán bebukott a teszten…

A harmadik ember viszont bejött beszéltünk, 5 perc alatt kitöltötte a tesztet, és már fel is vettük :)

Nos, hát ennyi életem első interjúztatásának története. Nagyon sokat tanultam ám ebből…


Comments

8 Responses to “Álláshirdetés”

 1. Tako says:

  Szia!

  Csak a kíváncsiság kedvéért: ilyenkor milyen jellegű tesztkérdéseket szoktak adni?
  TestKing-et, CertKiller-t nyúzom mostanság, MCP vizsgákhoz (arrébb vannak még… nagyon arrébb) szóval azokat “ismerem”

  ahol most rendszergarázdálkodom ott nem volt teszt, igaz most már (végre) a betöltendő programozói állásnál csináltat a főnök

  üdv

 2. laci says:

  Én is azt hittem, hogy tudok már mindent! (ha-ha-ha). Ja, magamról…ezt elfelejtettem irni. De ez sem igaz, mert most voltam kórházban megint, s azt hittem, hogy tudni fogom, hogy meggyógyítottak, de mégsem tudom…Viszont az az érzésem, hogy az üzleti élet bármilyen téren is nagyon unforgivable! (Vagy csak Te vagy nagyon choosy? )A fontos az, hogy a “judgemented” jó legyen a felvett pasassal kapcsolatban. Egyébként Peti nem lett volna jó a positióra? Az full time occupation, amit hirdettetek? ….rég hallottam felőled egyébként, már kérdeztem, hogy megy az építkezés. Mostmár láttam, hogy hideg van otthon, remélem nem fagytok meg a télen az albérletetekben. Puszi továbbra is.

 3. mse says:

  Tako: nem tankönyből kérdeztünk, hanem napi problémák megoldását. Mit tenne, ha ez meg ez történne. Képbe van-e azzal, hogy mi hol tart… verzió stb. Nem vagyok kíváncsi egyik tankönyv szövegére sem :)

  Laci: azért nem lett volna jó Peti, mert ez csak részmunkaidő, nem túl sok pénzzel. Itt arról van szó, hogy egyre több a megrendelés, és egyre nehezebben bírjuk. Idővel teljes munkaidős lesz a dolog. A srác, akit felvettünk ki akar szabadulni otthonról, mert amúgy otthon dologzik. 2 hónap próbaidő van, azalatt vagy megfelelünk egymásnak, vagy nem…

 4. c4nn1b4l says:

  azert en a vicces emailek alapjan en nem szelektaltam volna. koztudott teny, hogy minden rendszergazdanak van vmi kis hendikepje, miertne nyilvanulna ez meg email cim kivalasztasnal :)

 5. Tako says:

  MSE: persze gondoltam hogy nem a TestKingből ollóztok :)

  köszönöm a választ, erre számítottam (jobban belegondolva: mi más is lehetene :) )!

 6. mse says:

  c4nn1b4l: hendikep az, ha valaki antiszociális, vagy ha csak havonta borotválkozik. Az nem hendikep. ha hülye :)

 7. [...] Kiegészítés: írás közben láttam, hogy mse is hasonlóan vélekedik a dologról: http://mse.dimnet.hu/wp-trackback.php?p=61 [...]

 8. bradley says:

  casks@slat.distant” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.