Mse otthona

Élem az életem, néha morgolódok

Vallas es fulbevalo

Posted By mse on June 14, 2012

Eloszor is gyorsan egy helyzetjelentes :) Mivel visszaadtuk a merleget, ezert gozom sincs Hanna pontos sulyarol, de mar tuti 6kg folott van a kis sozsak. Pelusmeretet is valtottunk, most a 3-as meretet hasznaljuk. A hossza sac/kb 60cm. Ezekrol pontos infom majd kedden lesz, mert akkor megyunk a 3 honapos statuszra es oltasokra. Azert ilyen keson, a 3. honap vegefele, mert el kell telnie 4 hetnek a ket oltoskupac kozott.

Uj feature a beszelgetes. Mindennel es mindenkivel :) Akar negyed orat is elmagyaraz pl. a bohocnak. Nyilvan elmeseli, mi tortent aznap, es mit szeretne csinalni a nap tobbi reszeben. Az biztos, hogy az esti alvast nem varja, mert ujabban minden nap 5 perc ultrahiszti van. Vagy megindultak a fogai, vagy nem… majd a doki megmondja…

De terjunk a targyra… M-mel mindketten ateistak vagyunk. Ugy dontottunk, hogy nem eroltetunk a babara semmit, azaz se kereszteles, se mas. Kereszteles amugyse jonne szoba, de ez mas teszta. Ha majd eleri azt a kort, amikor megerti, mi az a vallas, majd valaszt maganak, vagy o is hozzank hasonloan fog gondolkodni. Egy forumban erre azt a reakciot lattam, hogy az ilyen szulok nem vallalnak felelosseget  donteseikert. Hhho? Ez mekkora hulyeseg…Siman donthetnek ugy, hogy szarmazasomnak megfelelo vallasu lesz es pont. De mi van, ha Hanna ezt nem szeretne? Mi van, ha o kereszteny, buddhista vagy akarmi mas szeretne lenni? Dontson szepen o. Amugy is veszelyesek es karosnak tartom a kisgyerekkori vallas tanitast, de ez mar csak egy IMHO.

Ugyanez vonatkozik a fulbevalora. En gimnazista voltam, amikor ugy gondoltam, hogy fulbevalot szeretnek. Elmentunk, kilukasztattuk  es kesz. Azota meg mar megint nem hordok jo 10-15 eve. Ezzel is megvarjuk, mig Hanna ugy dont, hogy szeretne. Nem lukasztom ki a fulet csak azert, mert egyes elmaradott gondolkodasu rokonok es ismerosok szerint egy lanynak fulbevalo kell. Mi az, hogy kell??? Ez pont olyan butasag, mint az, hogy egy kislanynak rozsaszinben kell jarnia. NEM… van meg egy csomo tokjo szin… narancssarga, zold, stb. Meg a kek is…. De lehet az is, hogy feher alapon valami minta.

Jovo heten szerdan azt is megtudom, hogy mikor kell jelentkezni a bolcsodebe ahhoz, hogy jovo szeptembertol Hanna bolcsodes lehessen…

Hat igy…


Comments

15 Responses to “Vallas es fulbevalo”

 1. donkardos says:

  Teljesen egyetértek.

 2. dpspeti says:

  Szerintem a vallasoktatás, hittan egyáltalán nem azt jelenti, hogy a gyereknek kotelezoen vallásosnak kell lennie… szerintem jo dolog, es akár alapmuveltseg resze is lehet a hit megismerese. Ateistakent is jo tudni, h ki miben hisz… ezzel tuti nem lesz kevesebb senki… A fulbevalo es a keresztelkedes persze… de ugyebár, ha a szulok keresztenyek, akkor megkeresztelik a kisgyereket is… ez megintcsak nem azt jelenti, h a gyereknek kotelezo vallásosnak lennie, semmi kotelezettséggel ez nem jár… ez csak annyit jelent, hogy a szulok a saját elkepzelesuk, világképuk alapján jártak el, ahogy ti is ugy jártok el, ahogy a ti világnézetetek, ti elkepzelesetek… Szoval nekem a kisgyerek megkeresztelesevel sincs bajom…ettol még lehet zsido,buddhista, ateista bármi… de a szulok hitenek fontos része lehet ez. Sokkal durvabb beavatkozás szerintem a zsidoknál a metélés… na az már visszafordithatatlan, elavult dolog… azzal nem értek egyet… de a szenteltvizzel meg nem okoztak visszafordithatatlant :)

  Remelem akkor is sokat fog beszelni Hannacska, amikor en hazalatogatok :D:D

 3. mse says:

  Nem ertek veled egyet :) Ha a szulok akarattal elinditjak a gyereket valamerre, akkor valasztas lehetosegetol fosztjak meg. De ezt majd szoban, itt kicsi hely. Az alapmuveltseg resze pedig nem egy adott vallas, hanem a vallasok!!! ismerete.

 4. dpspeti says:

  Igen, vallasoke, es a hittan oktatas magyarorszagon az osszes felekezetnek megfeleloen mukodott, tehat jarhattal reformatus, katolikus, zsido stb orara… Es sztem abban, h megkeresztelnek vkit meg semmi valasztasi lehetosegtol megfosztas nincsen…amikor valasztana, akkor ugyanugy fog tudni valasztani.. Sarkitva, miert magyarul tanitod Hannababat? Lehet, h o inkabb a nemetet valasztana:):):) kidding :):)

 5. Tommy says:

  ladder@julep.balks” rel=”nofollow”>.…

  tnx!!…

 6. David says:

  attacked@classifiers.staccato” rel=”nofollow”>.…

  спс….

 7. jordan says:

  ringing@custer.shan” rel=”nofollow”>.…

  спс….

 8. Brandon says:

  knows@idealized.sawallisch” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!…

 9. cory says:

  pizarro@distastefully.goldsmith” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí….

 10. Dwayne says:

  corticosteroids@rpm.bullshit” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!…

 11. Jason says:

  sygietynska@curtain.your” rel=”nofollow”>.…

  good info….

 12. jay says:

  infinitive@drafts.longings” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ çà èíôó….

 13. tony says:

  laundering@combinations.concentrate” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 14. luther says:

  sisk@haystacks.stator” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 15. Barry says:

  unison@thwack.coronary” rel=”nofollow”>.…

  tnx….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.