Mse otthona

Élem az életem, néha morgolódok

Mano kaja

Posted By mse on January 2, 2013

Gondoltam szentelek ennek egy kulon postot… mit eszik, hogyan csinalom… ilyesmi.
Eloszor is, nem egyesevel csinalom a kajakat, hanem megcsinalok tobbmindenbol egy nagyobb adagot, es szepen lefagyasztom ugy, hogy egyszerre egy vagy ket adag legyen egy tartoban. Fontos! Amikor kiveszem a melyhutobol, forrasig melegitek mindent, es hagyom eheto homersekleture hulni.

Nem vagyok bioman, viszont semmit nem veszek hiperben. M szerzi be a dolgokat piacrol.

Ebedre

Csirke/pulykamell
Minden fozelekbe teszek hust, ugyhogy ezzel kezdem. A hires babaleves :)

1 kg csirke/pulykamell, sargarepa, feherrepa, borso, hagyma, fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom. A hust felkockazom, a zoldsegeket is felvagdosom, osszerakom az egeszet egy edenybe, es megfozom. Ha a hus biztosan megfott, akkor kulon kiveszem a sargarepa nagy reszet egy kis fozolevel, lemixelem, es kesz a repafozelek. Az tobbi zoldseget es a maradek repat egyben lemixelem, ebbol lesz a vegyes zoldsegfozelek. Vegul kiszedem a husit es minel tobb zoldfuszert, teszek hozza annyi fozolevet, hogy mixelni lehessen, lemixelem, es kesz. A husmasszat jegkockatartoba adagolom, es ugy teszem a melyhutobe. Ha megfagyott, kiszedegetem a huskockakat egy dobozba, es abbol szedegetem ki a fozelekekhez.

Sutotok fozelek
Ez a kedvenc, barmikor bejon. Szoktam magaban adni hussal, de van, hogy teszek hozza gesztenyet vagy almat (mindkettot fozve). Suriteshez krumplit, rizst hasznalok, de ha ultralusta vagyok, akkor egy kis gabonapelyhet szorok bele. Teszek meg hozza 1 vagy 2 kocka husit, majd a vegen 1 kiskanal oliva olajat.

1 vagy 2 egesz sutotok fer el a tepsiben. M kettevagja a tokot, kikaparom a magjat, betekerem foliaba, es huss mehet is a sutobe. Legkevereses modban 220 fokon 50 percet sul (idonkent nem puhul meg ennyi ido alatt, akkor nyilvan visszateszem meg). Fogok egy evokanalat, gyorsan kikanalazom a levet, ami az oblos reszben osszegyult, majd kikaparom a belet. Botmixerrel puresitem, es mehet a fagyasztoba.

Ceklafozelek
Ez a masik, mindig bevetheto kedvenc. Ezt szinte mindig magaban adom hussal, plusz a fent is emlitett suritok valamelyikevel. Nagyon intenziv az ize, ezert sok baba szereti, ha almaval van keverve.

4-5 nagyobb ceklat szoktam egyszerre megcsinalni. Megpucolom, felkockazom, es felteszem foni legalabb fel orat. Ez sosem lesz olyan puha, mint a sutotok. Leginkabb a krumplihoz tudnam hasonlitani az allagat. Fozes utan puresitem, es mehet a fagyasztoba. Ehhez nem kell fozole, eleg sok leve van.

Brokkoli fozelek
Hannanak ez csak almaval keverve csuszik.

Legalabb 2, nagyobb fej brokkolit megfozok magaban. Fontos, hogy a brokkoli zold legyen, ne sarga… Ehhez kell tenni fozolevet, bar en inkabb a kiengedeskor teszek hozza az alma fozolevebol.

Cukkini fozelek
Nnna… ez nalunk egy erdekes tortenet… Neha megeszi, neha nem. Ha megeszi, akkor is van, hogy magaban, van, hogy almaval keverve…

4-5 cukkinit jol megmosok, es levagom a veguket. A hejat nem szedem le, hanem csak felvagom fel cm-s karikakra. Puhulasig fozom. Ehhez aztan vegkepp nem kell semmi fozole, nagyon sok leve van. Magjaval egyutt lemixelem, es mehet a melyhutobe.

Paradicsomos krumpli

A paradicsommal gondban voltam, mert mire elerkezett az ideje, mar nem lehetett rendeset venni. Ket paradicsompuret talaltam, amiben se cukor, se so, se mas. Baron nevu uveges es a Facan nevu konzerv. Az elkeszites innentol kezdve nagyon egyszeru. A puret felengedem vizzel, es osszekeverem a fott krupmlival.
Normalis esetben amugy a 3-4 paradicsomot forro vizbe pottyantok, leszedem a hejat, kettevagom, kikaparom a magot, es a paradicsom husat mixelem ossze. Ezt nem fagyasztom, mert szar lesz felolvasztva.

Bolognai

Ez volt az elso, amit kiprobaltam, amikor a teszta engedelyezett lett. A paradicsompurehez itt nemcsak vizet raktam, hanem hagymat es zoldfuszert is, bazsalikomot es rozmaringot. (mindkettot elo novenybol) Megfoztem egy marek tokmindegymilyen tesztat, tettem bele 1 kocka husit, majd az egeszet osszemixeltem. Ebbol sem jo lefagyasztani, ugyhogy erdemes max. 2 adagnyit csinalni, es berakni a hutobe, masnap eheto meg.

Uzsonna

Heti 1-2 alkalommal kap valamilyen tejpepet vagy rizspepet, de amugy gyumolcsot kap. valamivel dusitva.

Alma
Ez csuszik magaban, mas gyumolccsel, puresitve, gyumolcsrizskent, darabosan. Nyersen viszont meg nem adom neki, mert nincs foga. Max. szorakozasbol adok neki egy nem lenyelheto nagysagu darabot szopogatni.
Barhogy is keszitem el, mindenkeppen parolassal kezdek. Ha darabosan adom neki, akkor nem parolom meg annyira, mint egyebkent, kulonben nem tudom felszorni a villara. Nagy ritkan megengedem neki azt, hogy o markolgassa az almadarabokat, de ennek altalaban az a vege, hogy szettrancsirozza, es szetkeni :D
Ha gyumolcsrizst csinalok, akkor egy gyerekmareknyi rizst megfozok a az alma fozoleveben.

Banan
Ez nyersen megy, karikakra vagva. Adhato magaban, vagy pl. az elejen a krumplifozelekbe is tettem, mert ugy szimpatikusabb volt az ize Hannanak. Sose paroltam meg, villaval puresitettem. Rakhato gyumolcsrizsbe is.

Korte

Az almahoz hasonloan keszitem, szinten lehet gyumolcsrizsbe is tenni egyedul, vagy tobb masik gyumolccsel.

Meggy

Ezt csunyan ramkopte… Csak egyszer csinaltam, akkor foztem es puresitettem.

Szolo, mandarin, sargadinnye

Mindet a hejatol megszabaditva, kimagozva nyersen adom. Kis darabokban kirakom az asztalkajara, es onalloan eszegetheti.

Most ennyi jut eszembe. hat igy…


Comments

10 Responses to “Mano kaja”

  1. neil says:

    boris@tulip.jag” rel=”nofollow”>.…

    спс….

  2. zachary says:

    gaveston@hague.nonetheless” rel=”nofollow”>.…

    сэнкс за инфу….

  3. Russell says:

    chen@resultant.angola” rel=”nofollow”>.…

    tnx!!…

  4. Dan says:

    bergen@extracting.sharks” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî!!…

  5. brent says:

    subspaces@milestone.resurgence” rel=”nofollow”>.…

    áëàãîäàðñòâóþ!!…

  6. Travis says:

    confucian@hysterical.flatter” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!!…

  7. Ben says:

    reunion@mash.unqualified” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  8. tyler says:

    actors@towards.abides” rel=”nofollow”>.…

    ñïàñèáî!…

  9. Donald says:

    vermonts@rabat.dividends” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ!…

  10. dan says:

    penury@scarf.julep” rel=”nofollow”>.…

    ñïñ çà èíôó!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.