Mse otthona

Élem az életem, néha morgolódok

15 honapos

Posted By mse on May 27, 2013

Oszinte leszek… egesz nap jegyzeteltem magamnak, ami eszembe jutott… nagyon sokminden tortent, nagyon sok az ujdonsag, es nem akarok semmit sem kihagyni (bar ez mission impossible :) ).

Ket hete voltunk statuszon, akkor 77cm es 9260g volt. A dokitol is megkerdeztem, hogy jol van-e ez igy. O azt mondta, bar minden Hanna korabeli gyerek ilyen lenne. De lassan azt hiszem, o is merges lesz, ha folyton megkerdezem, hogy okes-e. 5 honap alatt nem egesz 600g-ot hizott, viszont egy csomot nott, szoval az eszem tudja, hogy minden rendben. Ujabb meres jovo heten talan, amikor a kotelezo oltas mellett megkapja a baranyhimlo oltast is.

Nezzuk, akkor sorjaban…

Mar teljesen uzembiztosan jar. Nincs felemelve a keze, hogy egyensulyozzon, es nem lefele nez, hanem elore. Idonkent mar futasszerut is muvel, leginkabb akkor, ha en megyek utana, mert valami rosszban santikal :) A seta hossza is jelentosen nott. Mar a nagy seta felet meg tudjuk tenni gyalog. Sokaig tart egy ilyen seta, mert persze idonkent kavicsoznia, homokoznia kell, leveleket kell tepkedni, pocsolyazni stb stb :) A seta vege altalaban a jatszoteren vegzodik, ahol hintazik, homokozik, csuszdazik… aztan hosszas unszolasra elindulhatunk haza :)
Valamelyik nap azon kuncogtam, hogy az agy ala begurult labdaert szabalyosan bekuszott az agy ala. Ez azert erdekes, mert a kuszas Hannanak kimaradt, egybol maszott. Hat… akkor kuszni is tud :) Kijonni az agy alol persze nem tud, de sebaj :)

Mindenre fel tud mar maszni. Most orulok igazan, hogy meg semmi ilyesmi nem allt fenn, de mar megtanitottuk lemaszni a vedono tanacsara. Most szepen szabalyosan hattal jon le. Juhuuuu :)

Lepcsozes… par hete elkezdett elegedetlenkedni, ha fel akartam vinni kezben. Fogni kellett a ket kezet, es engedni kellett lepkedni. A mult heten mar ez sem tetszett neki. Neztem nagy szemekkel, majd azt mondtam neki, hogy jolvan, akkor tessek, massz fel. Hat nem felmaszott? :D Azota mar kezfogas sincs. Felig maszva, felig nyujtott labbal felmegy a lepcson. Ennyi :)

Motorozik… szepen szabalyosan, valtott labbal. Na ezt nem en tanitottam neki, hanem a szomszed kisfiu. Apropo, szomszed kisfiu… ha meghallja a hangjat, mar all is az ajtoba, menni kell kifele :D A multkor atjott Peti. Bejott a kapun, es Hanna ment oda megolelni. Hat ettol en nagyon kesz voltam :) Nagyon edesek :)
Nagyon aranyosak akkor is, amikor egyutt motoroznak. Peti nyilvan gyorsabb, ezert Hanna megall feluton, es amikor Peti indul visszafele, akkor eszeveszetten elkezdi hajtani a motort :D

Amugy a napok nagy reszet a kertben toltjuk. A motorozas mellett labdazunk sokat. En elguritom a labdat, elmegy erte, visszahozza es bedobja a meg ures agyasba :)

Enni mar nem etetem, csak, ha nagyon keri, vagy lathatoan nagyon faradt. Villaval is es kanallak is jol eszik. Ok… villaval kicsit jobban. Nyilvan, hiszen arra felszurja a kajat, nem csuszik le. A kanallal meg annyi gond van, hogy idonkent tul nagy adagot szed fel, es annak egy jo resze termeszetesen itt-ott landol. Ujdonsag amugy kajafronton a koles, amit rizs helyett kap, illetve uzsonnara tobbnyire sajat valamilyen kremturot kap. Osszekutyulok turot + joghurtot + vanilia/valamilyen gyumolcs/mazsola/fahej (esetleg ezeket valahogy keverve) Hetvegen az egyik nap igyekszem valamilyen rantottat adni, hogy a heti tojasadag is meglegyen.
Az ebed mar terv szerint megy egy ideje. Heti egy leves, egy fozelek+feltet, egy hal+koret, egy zoldseg/hus+koles, egy teszta. Hetkozben en eszek az ovebol, hetvegen o a mienkbol :)

Az ivassal is haladunk. Ugye a kadban kezdtem el poharbol itatni. Most ott tartunk, hogy ha nem faradt, akkor szetlocsolas nelkul iszik par kortyot. Utana viszont belenyul a poharba, majd szetfrocskoli a vizet :D

Iszonyatosan okos :) Vannak uj szavai. Van nehany olyan, amit csak egyszer mond: bicikli, buborek. Ezekkel a szavakkal az az erdekesseg, hogy teljesen helyesen mondja ki, de csak egyszer. Utana mar csak arra hajlando, hogy a konyveben megmutogatja. Ma furdes utan kimondta, hogy labujj, es kozben szorongatta a labujjamat. Mivel ez tobbszor fordult elo, ezt is stabil szonak veszem. Ujdonsag meg az “emüje” (szemuveg) es az Ede… az Ede egy erdekes dolog. Ez a teknos :) Ugy jott ez, hogy a furdojatekainak adtunk nevet, es a teknosnek az Ede jutott. Akarhogy is nezem, teljesen igaza van Hannanak, mert az Edet egyszerubb kimondani, mint a teknost :)
Egyre tobb targyat kepes megmutatni a konyveiben “hol a ….” jatekot jatszva (babakocsi, repulo, hinta, maci, labda stb).

Testreszeket is meg tud mar mutatni (szinten “hol a …” jatek): fej, has (hol a pocakod?), orr, lab. A fule valahogy nem jon ossze. Az a tippem, hogy hol a fuled es a hol a fejed kerdes valahogy hasonloan hangzik, mert a hol a fuled kerdesre a fejet mutatja. Az is igaz, hogy ugye minden testreszt ugy tanitunk, hogy a kezevel megerintjuk, es a fule az elso, amit nem lat… Gyakorlunk meg, aztan majd fog ez is menni :)

Mar megert (es megcsinal) bonyolultabb kereseket. Mar nemcsak azt erti, hogy hozd ide, tedd oda, hanem azt is, hogy pl. menj el erte, es vidd oda apanak. Neha mar mukodik a sima “rakd a helyere” keres is.
Megy a mondokazas is. Seta kozben jatszuk a Setalunk, setalunk, egy kis dombra lecsucsulunk, csuccs” mondokat, es a vegen szepen le is guggol :) Ma ezt apanak is megmutattuk :)


Comments

9 Responses to “15 honapos”

 1. doug says:

  corrosive@chicagos.designated” rel=”nofollow”>.…

  tnx!…

 2. tracy says:

  metaphysic@accrued.inched” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!…

 3. gregory says:

  aloud@glitter.clothesline” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 4. Claude says:

  areaways@chattels.foals” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу!…

 5. lonnie says:

  goooolick@parking.gallantry” rel=”nofollow”>.…

  спасибо за инфу!…

 6. francis says:

  informing@bright.arbitrate” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 7. freddie says:

  fission@swifts.wops” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî….

 8. Bernard says:

  cures@estellas.covenants” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ çà èíôó….

 9. samuel says:

  tillies@trumbull.ottauquechee” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.