Mse otthona

Élem az életem, néha morgolódok

17 honapos

Posted By mse on July 27, 2013

Essunk tul a szamokon: 10.3kg, 9 foga van, 20-as a laba

Persze gozom sincs, mi tortent, de innen-onnan megprobalom osszeszedni. Ami a legjellemzobb volt erre a honapra (es valoszinuleg meg marad is), hogy nem nagyon eszik. Meleg van, jonnek a kisorloi, es vannak etelek, amiket most nem eszik meg. Valoszinuleg telitodott beloluk, es a szervezetenek masra van szuksege. Nem eszi meg a banant, az almat (ugye telen/tavasszal csak ezek voltak, meg a melyhutott dolgok), nem eszik kenyeret (ezt mondjuk annyira nem is banom). Ami nagyon megy most, az a mindenfele ideny gyumolcs: cseresznye, meggy, sargabarack, gorogdinnye, sargadinnye, oszibarack. A reggeli es esti junior ital melle a tizorai, az ebed, es az uzsonna az gyumolcs. Az uzsonnahoz csatlakozik egy-egy joghurt (Cserpes barack vagy meggy), es vacsorara eszik rendeset. Ilyen melegben ne is csodalkozzunk. Nagy kedvenc lett a sultrkumpli, a hal, megmaradt a cukkini, a repa. Hetvegen bogracsban vagy grillen keszultet eszik. Legutobb marhaporkoltet :) Bejott a vekony tesztaju pizza is. Ebbol 4-5 kis kockat adunk neki max.
Megkostolta a mezet is, imadja, de csak uresen. Kenyerre kenve nem, mert a kenyeret ugye nem eszi :)

Alvas ugyileg nem valtozott semmi. Napkozben egyszer alszik 2-3 orat, ejszaka szepen szundikal. Reggel, ha felkel, nem kovetel minket azonnal, lehet meg ejtozni egy kicsit. Beszel, jelzi, hogy ebren van, de utana csendben jatszik, es turelmesen megvarja, mig felmegy erte valaki 9 korul.
Ha mar ennyi foga van, akkor van rendszeres fogmosas is, meghozza reggel es este. Nem kell neki konyorogni, szereti. En megmosom neki, aztan hagyom, hogy jatszon vele. Nenedent-et hasznalok. Fluor mentes, lenyelheti. Ennek kapcsan megtanulta kinyitni es elzarni a csapot (nem tekeros van, hanem karos), valamint teljesen jol megtanult poharbol inni. Szep lassan le is szoktatom majd a szivoszalas poharrol. A sima kupakos uvegbol is tud inni, a sportkupak sem kovetelmeny mar. A viz kikopessel meg akadnak problemak :D

Mozgasban nagy valtozas nincs. Megy, surog-forog, tolat, fut… Annyi van csak, hogy mar abszolut termeszetesen mozog, semmi egyensulyproblema nincs. Ha valamit leejt, akkor leguggol erte, ha a kanaperol esik le valami, akkor lemaszik erte. Felul a kisszekre, es le is maszik rola. Maszik fel-le, egyre ugyesebben lepcsozik. Mar lefele is labon jon, ha legalabb az egyik kezevel tud mondjuk korlatba kapaszkodni, vagy falba kapaszkodni.
Ha valamit fel akar erni, akkor keres valamit, amit odatolhat, es mar kesz is :)

Segit fozni. Erdekli nagyon, mit matatok a konyhaban, igy a sajat fiokja nyitogatasan tul egyre tobb idot tolt a pulton ulve, vagy a volt etetoszekemen allva, es nezi, mit csinalok (meg szetszor mindent :D)

Beszed: na az nagyon megy… be nem all a szaja :D Egyre tobb a felismerheto szo. A biciklit biszi-nek hivja, mondja, hogy csuccs, van hapci (hapliii), nagyon mennek a hangutanzo szavak… megjelent a brumm, bumm, bammm melle vumm, a szirenazas. A beszed megerteset egyre jobban segitik az arckifejezesei. Megtanult tolem csunyan nezni pl. Nem tanitottam ra, latta, eltanulta :)

Probaltunk gyurmazni, de az nem jott be, meg kicsi hozza. Tundevel fuztek pennebol lancot, az nagyon tetszett neki. Egyre tobbszor ultetem le a szekere kis asztalhoz rajzolni, enni akarmi. Ja igen… nagyon balkezes, bal labas egyelore. Bal kezzel eszik (ha a jobb kezebe adom a kanalat, akkor is egy-ket falat utan atveszi a bal kezebe, ugyhogy ezt be is fejezem), bal kezzel rajzol, bal kezzel nyul a dobozba… bal labbal rugja a labdat, bal labbal lep a lepcson (es zar melle a jobbal).

Oltozesben nagyon segitokesz lett. Mukodik a kezeket fel, egyik kez-masik kez, egyik lab-masik lab. Probalja egyedul felvenni a cipojet/szandaljat, de egyelore meg csak a joval nagyobb cipokkel es sandalokkal van sikere :) Lattuk mar fesulkodni is…

Leszoktunk a fix helyen pelenkazasrol. Ez alol egyetlen kivetel a kakis pelus, mert ott ugye nem olyan egyszeru :) Mar csak nadragpelenkat hasznalunk. Pikk-pakk le lehet szedni, es fel lehet tenni a tisztat, amiota segitokesz az oltozesben. A kertben egy szal Hannaban van, ebbol adodtak balesetek, de nem nagyon izgat. Ott a slag, minden tisztithato… a fu meg talan meg orul is a locsolasnak es a tragyazasnak is :> (najo, a ko kevesbe orul az utobbinak, de mint irtam, slag van, a nagyja meg osszeszedheto, mert egy fonatos hurkarol beszelunk (elnezest :D) )

Augusztus 12-tol megkezdjuk a bolcsibe szoktatast. Mar beszereztem joforman mindent… zsakot, cserecipot, halozsakot…

Hat igy…


Comments

12 Responses to “17 honapos”

 1. dustin says:

  filibusters@presupposition.chargeable” rel=”nofollow”>.…

  áëàãîäàðåí….

 2. aaron says:

  forums@cleanups.grubby” rel=”nofollow”>.…

  благодарствую….

 3. clarence says:

  bathrobe@abortion.wqxr” rel=”nofollow”>.…

  спасибо….

 4. Lester says:

  easing@irregularly.pontiff” rel=”nofollow”>.…

  спасибо за инфу….

 5. nathaniel says:

  principia@hackett.rulings” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 6. stephen says:

  prelude@blinding.miniscule” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 7. Lyle says:

  tightly@jest.reciting” rel=”nofollow”>.…

  tnx!…

 8. Francisco says:

  seamen@bully.fronting” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 9. Christian says:

  reverdy@correggio.buffoon” rel=”nofollow”>.…

  tnx!!…

 10. tom says:

  stabilizing@yelps.richer” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!…

 11. Tony says:

  polymyositis@sharon.impious” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!!…

 12. seth says:

  etv@muggers.gay” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!!…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.